Κατά τήν περίοδο τών αλάδωτων νηστειών, εμφανίζεται στά
σπίτια τών Χριστιανών ο χαλβάς μέ ταχίνι . Και ενώ τό ταχίνι είναι ένα
αγνό φυσικό προϊόν, τά υπόλοιπα συστατικά πού περιέχονται σέ πολλούς από
τούς χαλβάδες πού κυκλοφορούν, θέλουν προσοχή .
Ορισμένοι χαλβάδες, δέν αναφέρουν καθόλου έλαια στά συστατικά τούς καί συνήθως είναι φημισμένοι γιά τήν καλή τούς ποιότητα . Άλλοι γράφουν απλώς 3-4% φυτικά έλαια . Αυτοί παλαιότερα περιείχαν κυρίως ηλιέλαιο, ενώ τώρα τελευταία πολλοί βάζουν φοινικέλαιο, τό οποίο θέλει πολύ μέτρο, διότι βλάπτει τόν οργανισμό περισσότερο άλλα έλαια . Οι περισσότεροι από τούς χαλβάδες πού αναφέρουν έλαια στα συστατικά τούς, διευκρινίζουν πώς αυτά είναι υδρογονωμένα .
Τα υδρογωνομένα έλαια, είναι τά γνωστά trans βιομηχανοποιημένα λιπαρά . Τά trans λιπαρά, είναι ακόρεστα λιπαρά οξέα, τά οποία θεωρούνται τά χειρότερα λιπαρά, καθώς ανεβάζουν τήν LDL-κακή χοληστερόλη καί κατεβάζουν τήν HDL-καλή τοιαύτη ! Αυτά τά δύο κακά, έχουν ώς αποτέλεσμα τήν αύξηση τού κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων στόν καταναλωτή ! Προσοχή λοιπόν στίς ετικέτες τών χαλβάδων, γιά νά αποφύγουμε τά κακά λιπαρά καί τά επακόλουθά τούς .
Εκτός από τά trans λιπαρά οξέα, οι χαλβάδες περιέχουν κατά κανόνα, γύρω στό 50% γλυκαντικές ουσίες !!! Αυτές είναι ζάχαρη, γλυκόζη, αμυλοσίροπο κ.ο.κ. .
Για να αποφυγουμε λοιπόν όλα αυτά τά πρόσθετα, μία καλή λύση, είναι τό ταχίνι ολικής αλέσεως μέ λίγο μέλι( από παραγωγό ). Μπορούμε νά τό φάμε καί μέ μπανάνες άν δέν θέλουμε μέλι .
Ορισμένοι χαλβάδες, δέν αναφέρουν καθόλου έλαια στά συστατικά τούς καί συνήθως είναι φημισμένοι γιά τήν καλή τούς ποιότητα . Άλλοι γράφουν απλώς 3-4% φυτικά έλαια . Αυτοί παλαιότερα περιείχαν κυρίως ηλιέλαιο, ενώ τώρα τελευταία πολλοί βάζουν φοινικέλαιο, τό οποίο θέλει πολύ μέτρο, διότι βλάπτει τόν οργανισμό περισσότερο άλλα έλαια . Οι περισσότεροι από τούς χαλβάδες πού αναφέρουν έλαια στα συστατικά τούς, διευκρινίζουν πώς αυτά είναι υδρογονωμένα .
Τα υδρογωνομένα έλαια, είναι τά γνωστά trans βιομηχανοποιημένα λιπαρά . Τά trans λιπαρά, είναι ακόρεστα λιπαρά οξέα, τά οποία θεωρούνται τά χειρότερα λιπαρά, καθώς ανεβάζουν τήν LDL-κακή χοληστερόλη καί κατεβάζουν τήν HDL-καλή τοιαύτη ! Αυτά τά δύο κακά, έχουν ώς αποτέλεσμα τήν αύξηση τού κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων στόν καταναλωτή ! Προσοχή λοιπόν στίς ετικέτες τών χαλβάδων, γιά νά αποφύγουμε τά κακά λιπαρά καί τά επακόλουθά τούς .
Εκτός από τά trans λιπαρά οξέα, οι χαλβάδες περιέχουν κατά κανόνα, γύρω στό 50% γλυκαντικές ουσίες !!! Αυτές είναι ζάχαρη, γλυκόζη, αμυλοσίροπο κ.ο.κ. .
Για να αποφυγουμε λοιπόν όλα αυτά τά πρόσθετα, μία καλή λύση, είναι τό ταχίνι ολικής αλέσεως μέ λίγο μέλι( από παραγωγό ). Μπορούμε νά τό φάμε καί μέ μπανάνες άν δέν θέλουμε μέλι .