Σχίσμα (οριστικά) Φαναρίου - Μόσχας !






Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας αποφάσισε χθες να κόψει κάθε δεσμό με το Οικουμενικό Πατριαρχείο
Από τον
Αντώνη Τριανταφύλλου
Τον δρόμο της πλήρους ακοινωνησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την περιθωριοποίηση επέλεξε η Εκκλησία της Ρωσίας. Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου της Μόσχας στη χθεσινή συνεδρίασή της στο Μινσκ της Λευκορωσίας αποφάσισε ως κύρωση έναντι του Φαναρίου, που έδωσε Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία, την πλήρη διακοπή κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Πρακτικά η απόφαση σημαίνει ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος θα συνεχίσει να μη μνημονεύει το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και οι κληρικοί και οι πιστοί της Μόσχας να μη συλλειτουργούν με κληρικούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εκκλησιαστικές πηγές θεωρούν την απόφαση αναμενόμενη. Αντίστοιχα το 1996 ο τότε Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος, με αφορμή την αυτονόμηση της Εκκλησίας στην Εσθονία, είχε διακόψει για τρεις μήνες πλήρως την κοινωνία με το Φανάρι. Ωστόσο τότε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο διάστημα της ακοινωνησίας ουδέποτε έπαψε να μνημονεύει τον Αλέξιο.
Ο Κιέβου Ονούφριος
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Πατριαρχείου Μόσχας συμμετείχε ο μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος, ο οποίος στην προηγούμενη συνεδρίαση συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης. Ιδιαίτερη αξία έχει η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πέσκοφ, καθώς έκανε λόγο για «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία» στην Ουκρανία, αναγνωρίζοντας ότι πλέον υφίστανται de facto δύο Εκκλησίες στην Ουκρανία.
Η πλήρης ακοινωνησία σηματοδοτεί την αυτοεξορία όλων των Ρώσων υπηκόων, από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Πατριάρχη Κύριλλο μέχρι τους απλούς πολίτες, από το Αγιον Ορος. Κανονικός επίσκοπος στην Αθωνική Μοναστική Πολιτεία είναι ο εκάστοτε Οικουμενικός Πατριάρχης, συνεπώς για να επιτραπεί σε οποιονδήποτε να εισέλθει στο Αγιον Ορος, θα πρέπει να αναγνωρίζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και να λάβει άδεια από το Φανάρι. Ερώτημα παραμένει η στάση που θα τηρήσουν οι μοναχοί στη Μονή Παντελεήμονος που στελεχώνεται από Ουκρανούς μοναχούς. Θα συνεχίσουν να μνημονεύουν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ή θα ακολουθήσουν τον δρόμο της ακοινωνησίας;
ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
Οι δύο υπεύθυνοι της αναταραχής
Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων είναι οι υπεύθυνοι της αναταραχής με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αν και διαθέτουν θεολογική κατάρτιση, έχουν διαστρεβλώσει την ερμηνεία των Ιερών Κανόνων σε βαθμό κακοδοξίας, αν όχι αίρεσης. Για να εξυπηρετήσουν ηγεμονικές βλέψεις που δεν σχετίζονται με το πνεύμα και την ουσία της ορθόδοξης πίστης, προσπαθούν να ενσπείρουν τη διχόνοια μεταξύ των Εκκλησιών. Κύριλλος και Ιλαρίων πρέπει να μετανοήσουν και να επουλώσουν τις πληγές που προκαλούν στο σώμα της Εκκλησίας. Να προσέλθουν σε διάλογο με το Φανάρι για την άρση της παρεξήγησης και να αναγνωρίσουν την Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία. Προτού καταστούν επικίνδυνοι για τους εαυτούς τους.

Αντ. Τριανταφύλλου


 Πηγή : Δημοκρατία


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...