Με επιτυχία η εκδήλωση «Η απελευθέρωση του Αγίου Όρους και οι ρωσικές διεκδικήσεις» (ΦΩΤΟ)






Για την Romfea.gr | Αθανάσιος Θανόπουλος



Παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 1 Οκτωβρίου εκδήλωση με θέμα «Η απελευθέρωση του Αγίου Όρους και οι ρωσικές διεκδικήσεις την περίοδο 1912-1913».
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν οι Ιερές Μονές Μεγίστης Λαύρας, Ιβήρων και Εσφιγμένου Αγίου Όρους.
Πρώτος χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος της Μέγιστης Λαύρας Γέροντας Νικόδημος, ο οποίος έκανε ιστορική αναφορά επί του θέματος, και εξήρε προσωπικότητα του Προηγουμένου της Ι.Μ. Ιβήρων Γέροντα Βασίλειου Γοντικάκη.
Στην συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αρχιμ. Βαρθολομαίος, οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ''η ιστορία είναι η εμπειρική γνώση που αποκτούμε στρέφοντας το νου μας στο παρελθόν, αγωνιζόμενοι στο παρόν, δημιουργώντας στο μέλλον''.
Επίσης ο Ηγούμενος Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στον κ. Καραγιαννακίδη τον οποίο αποκάλεσε «Αγιορείτη», τονίζοντας ότι ''βίωσε πραγματικά το Άγιον Όρος και η σχέση του ήταν ουσιαστική, μέσα από την απλότητα της επικοινωνίας και της συναναστροφής του με τους Αγιορείτες''.
Να αναφερθεί ότι στην εκδήλωση παρέστη ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Μπόλαρης, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, κληρικοί και πλήθος κόσμου.
Στην συνέχεια ομιλία πραγματοποίησε ο Προηγούμενος της Ι.Μ. Ιβήρων Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης, ο οποίος θα αναφέρθηκε στην διαχρονική θέση του Αγίου Όρους και στην Ορθόδοξη παράδοση.
Σύνοτομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Μακαριώτατος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Γέροντα Βασίλειο για την ομιλία του τονίζοντας ότι ''Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους οργανωτές αλλά και την ευκαιρία να βρεθώ σε αυτή την μυσταγωγικη συνάντηση!''
Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε: ''Μου δόθηκε η ευκαιρία να δω και τον π. Βασίλειο μετά από δεκαετίες και από τα φοιτητικά χρόνια είχα διακρίνει την δυναμική που έκρυβε μέσα του, και ποτέ δεν αρκειτο στο μέτριο, αλλά ήθελε πάντα το βάθος.''
Τέλος ομιλία πραγματοποίησε ο νομικός κ. Διογένης Καραγιαννακίδης, ο οποίος παρουσίασε σχετικό θέμα με βιβλίο του.

































Πηγή : Ρομφαία 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...