Νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες: ΣΟΒΑΡΑ και ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ερωτήματα !

 




Σπύρος Τσιρώνης: Καταπέλτης ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ για τις ταυτότητες, αποστόμωσε με επιχειρήματα το «εχθρικό» πάνελ εκπομπής του ΑΝΤ1

Παρά το ότι ο Σπύρος Τσιρώνης είχε 5 άτομα να του επιτίθενται για το θέμα των ταυτοτήτων, τα επιχειρήματά του ισοπέδωσαν την προπαγάνδα

Συντάκτης: Πέτρος Δημόπουλος

Αδιάσειστα επιχειρήματα και απολύτως ρεαλιστικούς προβληματισμούς έθεσε στην κρίση του κοινού ο βουλευτής του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος ΝΙΚΗ, Σπύρος Τσιρώνης, στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» του ΑΝΤ1, όπου συζητήθηκε το θέμα των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων.

Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προκάλεσε η συντονισμένη προσπάθεια των τεσσάρων δημοσιογράφων που υπήρχαν στο τηλεοπτικό πλατό (οι δύο παρουσιαστές της εκπομπής και δύο καλεσμένοι) να «στριμώξουν» τον βουλευτή της ΝΙΚΗΣ με καταιγισμό ερωτήσεων, αμφισβητήσεων, υποκειμενικών τοποθετήσεων, ακόμα και ειρωνειών.

Στην κουβέντα συμμετείχε και η εκπρόσωπος τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνα Δημογλίδου, η οποία και εκείνη βρέθηκε κάποιες στιγμές σε αμηχανία, μπροστά στα ισχυρά επιχειρήματα που έθετε στο πάνελ ο Σπύρος Τσιρώνης.

Το όλο κλίμα των δημοσιογραφικών παρεμβάσεων δεν θύμιζε σε τίποτα έναν αντικειμενικό σχολιασμό επί του θέματος, άλλα μαρτυρούσε μια προαποφασισμένη προσπάθεια να υποβαθμιστούν οι εύλογες ανησυχίες και αντιρρήσεις για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες και να φανούν ως «γραφικοί» όσοι αντιδρούν.

Δύο από τους δημοσιογράφους μάλιστα έφτασαν σε σημείο να εκδηλωθεί τόσο πολύ η εμπάθειά τους απέναντι στις θέσεις που υπερασπίζεται η ΝΙΚΗ, που επιχείρησαν να συνδέσουν το θέμα των ταυτοτήτων με το εντελώς άσχετο θέμα των… αμβλώσεων (!), μόνο και μόνο για να βρουν κάτι για να επιτεθούν στον βουλευτή, αφού στο ζήτημα των ταυτοτήτων τους αποστόμωνε συνεχώς.

Παρόλα αυτά ο κ. Τσιρώνης ευγενέστατα τους απάντησε και σε αυτό (όπως και σε όλες τις ερωτήσεις που δέχτηκε), διότι όπως είπε, έως τώρα όλοι ετεροπροσδιόριζαν τη ΝΙΚΗ (με το γνωστό πόλεμο λάσπης που δέχθηκε προεκλογικά), ενώ έχει έρθει η ώρα να αυτοπροσδιοριστεί.

Παρά το φορτισμένο κλίμα… «ανάκρισης» που αντιμετώπιζε ο κ. Τσιρώνης, ο ίδιος απαντούσε σε όλα τα λογικά και παράλογα ερωτήματα, με χαρακτηριστική ψυχραιμία, ευγένεια και επίγνωση του θέματος. Ένας εναντίον πέντε, κι όμως κέρδισε τις εντυπώσεις γιατί είχε το δίκαιο με το μέρος του, και γιατί έθιξε τα σωστά σημεία.

Όταν η κ. Δημογλίδου ισχυρίστηκε ότι οι ηλεκτρονικές ταυτότητες θα περιλαμβάνουν ακριβώς τα ίδια στοιχεία με τις παλιές, ο κ. Τσιρώνης επεσήμανε ότι οι νέες ταυτότητες θα διαθέτουν δαχτυλικό αποτύπωμα ενώ αυτό αφαιρέθηκε από τις σημερινές ταυτότητες λόγω του ότι θεωρήθηκε προσωπικό δεδομένο, άρα αμέσως – αμέσως έχουμε τουλάχιστον ένα ακόμα στοιχείο πρόσθετου «φακελώματος» στις ηλεκτρονικές ταυτότητες. Και όπως φαίνεται δεν θα είναι το μόνο.

«Για το δαχτυλικό αποτύπωμα έγιναν αγώνες για να φύγει από την ταυτότητα ως ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο. Γιατί έπαψε να είναι ευαίσθητο; Άρα ως κατάκτηση ότι τότε «φύγαμε» από το δαχτυλικό αποτύπωμα, τι είναι τώρα αυτό που μας αναγκάζει να ξαναβάλουμε δαχτυλικό αποτύπωμα;», σχολίασε ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ.

«Δεν μας απαντήθηκε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο από τον αρμόδιο υπουργό, εάν πάνω σε αυτήν την κάρτα υπάρχει η πιθανότητα να “κουμπώσει” και η κάρτα του πολίτη, δηλαδή η ψηφιακή διακυβέρνηση. Σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι απλά ταυτότητα», συνέχισε.

Όταν έθεσαν στον κ. Τσιρώνη το – παρωχημένο πλέον – επιχείρημα που λέει ότι δεν έχει νόημα να διαμαρτύρεται κάποιος για την παρακολούθηση μέσω ταυτότητας, αφού έτσι κι αλλιώς μας παρακολουθούν μέσω κινητών, ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ αποδόμησε πλήρως αυτόν τον ισχυρισμό απαντώντας ότι «το κινητό το χρησιμοποιώ, και όποτε θέλω δεν το χρησιμοποιώ. Έχω την επιλογή και να μην το έχω ή να έχω παλαιού τύπου. Έχω την επιλογή όταν μου ζητά να δηλώσω την τοποθεσία μου, να την δηλώνω και αν θέλω να μην τη δηλώνω. Οτιδήποτε στοιχεία περνάμε στο κινητό, τα περνάμε με τη θέλησή μας».

Και το «ρεσιτάλ» του κυρίου Τσιρώνη συνεχίστηκε, θέτοντας ένα αμείλικτο ερώτημα προς τους δημοσιογράφους: «Είναι δυνατόν να φτιάχνουμε μια ταυτότητα που δεν μας εξηγείται που πάνε τα δεδομένα; Εσείς που είσαστε έγκριτοι δημοσιογράφοι, ξέρετε ποιος έχει δικαίωμα να εγγράφει μέσα σε αυτό το RFID chip; Ποιος μπορεί να διαχειριστεί αυτά τα στοιχεία; Γνωρίζετε;», με τους δημοσιογράφους του πάνελ να μην απαντούν τίποτα.

Κάπου εκεί παρενέβη η κ. Δημογλίδου λέγοντας ότι τα στοιχεία για όλα τα έγγραφα ασφαλείας δίνονται στην Ελληνική Αστυνομία, για να εξιχνιάζονται εγκλήματα και να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, με τον κ. Τσιρώνη να καταφέρνει να την ρωτά μετά από πολλές απόπειρες αποπροσανατολισμού της συζήτησης από τους δημοσιογράφους: «άρα μπορείτε να μας εγγυηθείτε ότι κανένας άλλος δεν θα έχει πρόσβαση πλην της αστυνομίας. Αυτό μας λέτε; Γιατί ο αρμόδιος υπουργός δεν μας είπε κάτι τέτοιο. Δεν μας το εγγυήθηκε», με την κ. Δημογλίδου να ψάχνει φανερά αμήχανη τι να απαντήσει και στο τέλος να καταλήγει λέγοντας ότι «αν τα έχει άλλος αυτά τα δεδομένα δεν μπορώ να το γνωρίζω»

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση για το θέμα των ταυτοτήτων:





sportime.gr